Základy kryptografie

Základní info

Cíle kurzu

Požadavky na zabezpečení sítě se neustále zvyšují. Bezpečnost je neodmyslitelně spojena s kryptografií, ale porozumění této disciplíně je mezi IT odborníky na velice nízké úrovni. Toto školení se zaměřuje na základní porozumění kryptografii. Znalosti principů tohoto oboru a jeho správného použití mohou výrazně pomoci zajištění bezpečnosti a chránit data zákazníků nebo společnosti. Materiál ke kurzu pak může sloužit pro vyhledání spojitostí nebo další samostudium. Je koncipován tak, aby studenům umožnil kvalifikované rozhodování při změnách architektury.Cíle:- Seznámení účastníků se základy kryptografie- Objasnění vztahy a principy pro tento obor důležitých- Ukázat omezení jednotlivých mechanismů z hlediska rychlosti a architektury- Upozornit na základní problémy při používání kryptografie

Obsah kurzu

- Restrikce kryptografie ve světě, daná zákony na území CZ/SK- Základní pojmy- Generátory náhodných čísel- Hashe- Symetrické šifrování, proudové a blokové šifry, módy operací- Standardy, porovnání nejznámějších symetrických algoritmů, jejich omezení- Asymetrické a post-quantum asymetrické algoritmy, principy a porovnání rychlostí- Algoritmy pro digitální podpis, principy a porovnání rychlostí- Software implementace – porovnání rychlostí používaných algoritmů- Implementace v hardware – ASIC/FPGA, Intel QuickAssist, CPU instrukce a vliv na rychlost šifrování, porovnání CPU, šifrování disků- Software: základní vysvětlení SSL/TLS/STARTTLS, implementace VPN- Ověřovací rámce- Další aplikace v reálném životě: GSM, WiFi, Bluetooth, NFC a RFID, SIM a EMV, 3D-Secure atd.

Předpoklady

- Účastník by měl mít zkušenosti se správou systémů, základní přehled o počítačové bezpečnosti a znalosti matematiky na úrovni střední školy.- Kurz je určen pro správce IT věnující se bezpečnosti, dále pak pro síťové a bezpečnostní konzultanty.

Základy kryptografie

Vybraný termín:

 Bratislavský kraj

Cena

Kontaktovat dodavatele


Kontrola proti spamu. Kolik je sedm a čtyři ? Součet zapište číslicemi.