Česká republika čelí kritickému nedostatku IT odborníků, chybí až 30 tisíc specialistů

Rozvoj technologií a digitalizace firem na celém světě neustále zvyšuje poptávku po odbornících v oblasti IT - informačních technologií. Tento trend je zřetelný nejen v České republice, ale také globálně, kde se IT stává jedním z nejžádanějších a nejuniverzálnějších odvětví.

Pavel Bartoš, Evropská akademie vzdělávání SE

Podle nedávného průzkumu Česká republika čelí nedostatku až 30 tisíc kvalifikovaných pracovníků v oblasti IT. Tento nedostatek se nejvíce projevuje v oblastech jako vývoj softwaru, datová analýza a zejména kybernetická bezpečnost. Ačkoli je poptávka po IT profesionálech v České republice vysoká, nedostatek kvalifikovaných pracovníků představuje výzvu pro firmy, které se snaží najít a udržet talentované odborníky.

Situace na trhu práce v oblasti IT není jedinečná pouze pro Českou republiku. Podle Světové banky a dalších zdrojů se očekává, že globální trh práce v IT bude i nadále růst. S růstem digitalizace v podnikání, rozvojem umělé inteligence a dalšími technologickými inovacemi roste poptávka po odbornících v oblasti IT.

Z globální perspektivy je také důležité sledovat migraci pracovníků v IT. Mnoho kvalifikovaných IT profesionálů hledá příležitosti v zahraničí, což může ovlivnit pracovní trhy jak v jejich domovských zemích, tak v cílových destinacích.

Evropská akademie vzdělávání, stejně jako mnoho dalších škol, nabízí profesní studium IT specialisty. Toto studium Vás uvede do základů toho, co byste jako IT specialista měli určitě znát a umět. Studium je zakončeno státní zkouškou, po které se stanete držiteli certifikátů ze tří profesních kvalifikací podle Národní soustavy kvalifikací. Je potřeba zdůraznit, že se jedná o základní odrazový můstek pro Vaši IT kariéru.

Pokud se chcete opravdu prosadit, je nezbytné projevit opravdové nadšení pro obor a neustále se vzdělávat nad rámec základních znalostí. IT je velmi dynamický obor a přeje těm, kteří nezůstávají stát na místě.
Trh práce v oblasti IT je dynamický a neustále se vyvíjí. Zatímco Česká republika čelí konkrétním výzvám spojeným s nedostatkem odborníků, globální trend ukazuje rostoucí poptávku po IT profesionálech. Je nezbytné, aby vlády, firmy a vzdělávací instituce spolupracovaly na vytváření prostředí, které podporuje rozvoj IT dovedností a umožňuje přizpůsobení se dynamickým potřebám trhu práce.