Jak maximálně využít Microsoft Copilot v cloudových technologiích

Ve světě, kde digitální transformace formuje podnikání, je důležité zůstat v popředí technologického pokroku. Webinář „Není Copilot jako Copilot: Přehled AI pomocníků v rámci služeb M365“ pořádaný společnostmi TD Synnex, kterým provázel Enterprise Architect Petr Vlk ze společnosti KPCS, přinesl účastníkům podrobný pohled na Microsoft Copilot a jeho aplikace v moderním podnikání.

Ilustrační snímek

Microsoft Copilot

Microsoft Copilot je inovativní nástroj založený na umělé inteligenci, který je navržen tak, aby se integroval do běžně používaných podnikových aplikací a systémů. Tento nástroj je určen k optimalizaci workflow, automatizaci rutinních úkolů a zvýšení produktivity prostřednictvím inteligentních doporučení a analýz.

MS Copilot, TD Synnex

Jaké jsou jeho možnosti a výhody

Copilot přináší řadu výhod, které mohou výrazně zlepšit podnikové procesy:

Automatizace úkolů: Copilot může automatizovat běžné a opakující se úkoly, což umožňuje zaměstnancům věnovat se složitějším a hodnotnějším aktivitám. Copilot může například automatizovat správu e-mailů, zpracování dat nebo aktualizace databází, čímž poskytuje pracovníkům více času na složitější a hodnotnější úkoly. Tato automatizace nejen zvyšuje produktivitu, ale také snižuje pravděpodobnost lidských chyb a zlepšuje pracovní morálku tím, že zaměstnanci mohou věnovat svůj čas významnějším a obohacujícím projektům. Při zavádění Copilotu je potřeba začít s úkoly, které jsou dobře definované a mají jasně stanovené parametry pro snadnější testování a optimalizaci. 

MS Copilot, TD Synnex

Přizpůsobení a učení: Díky možnosti učit se z interakcí uživatelů a adaptovat se na specifické pracovní procesy nabízí Copilot personalizovanou pomoc pro každého uživatele. Tato technologie využívá pokročilé algoritmy strojového učení, aby se neustále učila z interakcí s uživateli a adaptovala na jejich jedinečné pracovní procesy a preferované metody práce. Tímto způsobem může Copilot lépe rozumět kontextu dotazů a přizpůsobit své reakce tak, aby byly co nejužitečnější.

Podpora rozhodování: S integrovanými analytickými nástroji pomáhá Copilot uživatelům při rozhodování tím, že poskytuje relevantní data a informace v pravý čas. Díky pokročilým funkcím zpracování jazyka a schopnosti analyzovat velké objemy informací dokáže Copilot nejen poskytnout potřebná data, ale také identifikovat vzory a trendy, které mohou být pro uživatele neviditelné. Tato schopnost poskytnout hlubší insighty a kontextualizované informace výrazně zvyšuje kvalitu rozhodnutí, což umožňuje firmám rychle reagovat na měnící se tržní podmínky a využívat nově identifikované příležitosti.

MS Copilot, TD Synnex

Implementační výzvy a řešení

Implementace Microsoft Copilot však přináší i několik výzev, zejména co se týče integrace s existujícími systémy a zabezpečení dat. Proces integrace vyžaduje nejen technickou zdatnost, ale i komplexní plánování, aby se zajistilo, že nově implementované řešení bude správně komunikovat s ostatními aplikacemi a databázemi. Kromě technických aspektů je esenciální také řešení otázek zabezpečení dat. Copilot zpracovává a analyzuje velké množství firemních dat, což klade vysoké nároky na ochranu a soukromí těchto informací.

Pro zvládnutí těchto výzev je potřeba pečlivě připravit a přizpůsobit IT infrastrukturu, která zahrnuje aktualizaci bezpečnostních protokolů a zajištění, že všechny systémy jsou kompatibilní s novými nástroji. Samozřejmostí je školení zaměstnanců, kteří budou s Copilotem pracovat, aby rozuměli nejen funkcím, ale také potenciálním rizikům.

MS Copilot, TD Synnex

Bezpečnost a ochrana dat

Bezpečnostní aspekty a ochrana osobních údajů jsou nezbytné pro každou organizaci, která plánuje začlenit umělou inteligenci do svých systémů. Microsoft Copilot je navržen tak, aby respektoval vysoké standardy bezpečnosti a zároveň dodržoval předpisy jako je GDPR a další legislativa. Díky tomu jsou osobní a firemní data chráněna před neautorizovaným přístupem a zneužitím, což je nezbytné pro získání důvěry uživatelů a ochrany firmy.

MS Copilot, TD Synnex

Budoucnost práce s Copilotem

Podle Petra Vlka je Microsoft Copilot jen začátkem éry, ve které budou cloudové služby a umělá inteligence hrát stále významnější roli v podnikových operacích. S rostoucí adaptací těchto technologií předpokládá, že firmy, které efektivně využijí Copilot a podobné AI nástroje, získají významnou konkurenční výhodu.