Efektivní využívání umělé inteligence přináší konkurenční výhodu

V naší firmě jsme teprve na začátku využívání umělé inteligence (AI), ale její potenciál je dle mého názoru obrovský. Ačkoli s ní zatím pracujeme jen v omezeném rozsahu, jsem pevně přesvědčen, že její role v budoucnu výrazně poroste.

Martin Dozrál, Solodoor

Ve výrobě AI v tuhle chvíli vůbec nepoužíváme, protože do systémů, které ve fabrice máme, ji jejich autoři doposud neimplementovali. Pokud by se to postupem času změnilo, bylo by to skvělé, ale zatím nevím o tom, že by to bylo v plánu. Již nyní ale nacházíme oblasti, ve kterých nám umělá inteligence přináší významné výhody.

V našem CRM systému jsme nasadili AI, která analyzuje prodejní data a zápisy ze schůzek a na jejich základě navrhuje další kroky v práci se zákazníkem. Ačkoli je tento nástroj zatím v rané fázi, už teď vidím jeho neuvěřitelný potenciál. Těším se na den, kdy bude nejen efektivně plánovat schůzky, ale také aktivně pomáhat s jejich agendou a přípravou argumentace vůči zákazníkovi. Další přínos vidím v HR oddělení — naše personální manažerka používá umělou inteligenci při tvorbě článků do firemního časopisu a k formulaci náborových inzerátů. Díky tomu se zrychluje celý proces. V rámci IT oddělení nyní máme projekt na využití Copilotu, kdy pracujeme s AI implementovanou do balíčku programů Microsoft Office. Jeho cílem je vylepšit efektivitu našeho reportingu a controllingu. Přestože jsme teprve na začátku, jsem přesvědčen, že nám to postupně přinese výrazné zlepšení pracovních postupů. V poslední době také vedeme diskuzi s autory IT systémů, které využíváme, o tom, zda a jak chtějí AI do svých systémů implementovat.

Obrovskou příležitost vidím v zákaznickém servisu, zejména při konfiguraci složitějších výrobků a produktovém poradenství. Dnes se naši zákazníci často obracejí na naše kolegy s dotazy, které by mohla v budoucnu snadno zodpovědět umělá inteligence. Pokročilý chatbot by mohl klientům poskytovat vysoce odborné rady a zároveň ulevit našim zaměstnancům, kteří jsou často zahlceni dotazy. To by znamenalo obrovský krok v komunikaci se zákazníkem. Dalším oddělením je marketing – zde je již dnes AI velmi důležitým pracovním nástrojem při tvorbě různých druhů vizuálů nebo rozpracování nápadů do úvodních grafických či textových výstupů. Dokáže vygenerovat velké množství variant v krátkém čase a výrazně tak urychlit kreativní proces. Věřím, že postupem času se pro nás v této oblasti stane nepostradatelným pomocníkem. Jsem rád, že ani naši externí partneři – online agentura, PR agentura a grafik – se AI nebojí a hledají způsoby, jak ji co nejlépe implementovat do svých činností.

Ačkoliv v tuhle chvíli umělá inteligence neznamená pro chod naší firmy zásadní revoluci, tak se zájmem pozoruji, jak postupně proniká do jednotlivých oddělení a velmi se těším na její další vývoj a rozvoj. Myslím si, že nemá smysl se jí bát a odmítat ji, její vývoj je nezastavitelný a kdo ji odmítá, tak podle mého názoru jen ztrácí čas. Jsem přesvědčený, že kdo se s ní naučí rychle a dobře pracovat, tak získá náskok a konkurenční výhodu. Protože i když se v současné době o AI hodně mluví, tak její implementace je ve většině firem teprve na začátku. My jí věnujeme pozornost, učíme se a hledáme způsoby, jak ji v našem oboru co nejlépe využít. Domnívám se, že to je ta nejlepší cesta. Jsme však teprve na jejím začátku.

 

VYBERTE SI Z NABÍDKY KURZŮ AI NA ABRAVITO