Umělá inteligence: Výhody, úskalí a praktické využití v M365

Existuje mnoho oblastí, kde se můžeme setkat s umělou inteligencí (AI). Ta je stále označována za něco přelomového, nového. Tedy nástroj, který může teoreticky změnit naši práci – učinit ji snadnější, ale bohužel i zjednodušit tvorbu digitálních podvrhů nebo usnadnit práci temné straně internetu. Stejně tak je spoléhání na generování obsahu pomocí AI dvousečnou zbraní – texty jsou často velmi obecné.

Ilustrační snímek

Co to vlastně ta AI je? Zjednodušeně se jedná o “pouhou” technologii, konkrétně software, který je schopen se učit. Vytváření modelů představuje velmi náročný proces, ať na finance, hardware nebo čas. Pokud existuje kvalitní model, pak i výstupy jsou velmi dobré. Co však musíme vzít v úvahu je způsob výuky, kde se velmi často spoléhá na statistické metody, tedy například u generování textu si AI vypočítává, jaké slovo má největší pravděpodobnost v daném kontextu na určitém místě ve větě.

Kreativita je tak omezena, byť velmi často umí překvapit. Na zadání “Vytvoř reklamu na plenky, které jsou jako smirkový papír.” byla odpověď “Plenky pro drsňáky, kteří si umí užít život jaký je.”

Co nám používání tedy přinese? Obecně by to mělo být zrychlení činností, kde potřebujeme vytvářet větší množství textu nebo kódu, případně si pomoci v oblastech, kde nemáme tolik zkušeností.

Vše si vyzkoušíte v našem novém kurzu “Copilot v M365 – každodenní použití”, projdeme si krátce povídací část, kde se zaměříme na možnosti Copilota a jeho omezení, ukážeme si oblasti, kde lze použít a pak se vrhneme na zkoušení Copilota v různých aplikacích M365.

Copilot v M365 – každodenní použití

Školení je ideální pro ty, kteří chtějí nejen porozumět principům AI, ale také získat praktické dovednosti, které mohou okamžitě aplikovat ve své práci. Přihlaste se na náš kurz a objevte, jak vám může AI usnadnit a zefektivnit pracovní procesy.